تاریخچه ای از پرورش میگوی دراز آب شیرین
انجمن علمی گروه مهندسی منابع طبیعی گرایش شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه
درباره وبلاگ


«بسم الله الرحمن الرحيم؛ الحمد للـه رب العالمين والسلام والصلوه علي سيدنا ونبينا محمد وآله الطاهرين وصحبه المنتجبين؛ اللهم عجل لوليك الفرج والعافيه والنصر واجعلنا من خير انصاره واعوانه والمستشهدين بين يديه.» با عرض سلام؛ اعضای انجمن علمی مهندسی منابع طبیعی گرایش شیلات (تکثیر و پرورش آبزیان) دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه ورود شما را به وبلاگ این انجمن خوش آمد می گویند.
آخرین مطالب

تاریخچه ای از پرورش میگوی دراز آب شیرین

پرورش میگوی دراز آب شیرین (M.rosenbergii) در ایران از سابقه چندانی برخوردار نمی باشد و این امر شاید بدلیل بومی نبودن این گونه ، عدم وجود بیوتکنیک مناسب جهت پرورش و عدم شناخت مصرف آن توسط مردم باشد . به هر حال در سال 1368 طی بازدیدی که توسط معاونت وقت آموزشی شیلات ایران از فعالیتهای آبزی پروری کشور بنگلادش صورت گرفت تصمیم گرفته شد تا سازمان تحقیقات و آموزش شیلات ایران گونه فوق را بررسی و تعدادی را به صورت زنده به ایران وارد نماید . شرایط و موقعیت پرورشی میگوی دراز آب شیرین (M.rosenbergii) ایجاب می کرد که پرورش آن در آب و هوای گرم بخصوص مناطق جنوب ایران صورت گیرد ، ولی به دلیل عدم امکانات پرورشی لازم در مراکز تحقیقات شیلات جنوب ایران در آن مقطع زمانی ، ناچاراً این امر مهم به علت سابقه طولانی در امر تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی و سردآبی در شمال کشور به مرکز تحقیقات شیلات گیلان واگذار گردید .
با این هدف در سال 1369 هیأتی متشکل از نمایندگان سازمان تحقیقات و آموزش شیلات ، معاونت آبزیان و شرکت بازرگانی ، شرکت سهامی شیلات ایران به بنگلادش اعزام شدند و تعداد 16 عدد میگوی مولد را در مسیر مل و نقل از بنگلادش به ایران تعداد 7 عدد ان تلف گردید وارد ایران نمودند که نهایتاً برنامه ریزی برای تکثیر بر روی این تعداد انجام و از آنها تنها 100 قطعه لارو میگوی اب شیرین استحصال گردید (گروهی ،1371) . از آن زمان به بعد با توجه به وضعیت آب و هوایی موجود در برخی از استانهای کشور و توسعه شیلات در مورد ذخیره سازی و پرورش این گونه اقدامات نسبتاً خوبی صورت گرفت ، بطوریکه در سال 1372 پرورش میگوی دراز آب شیرین (M.rosenbergii) برای اوّلین بار در مزارع برنج و در سطح یک هکتار از شالیزارهای شهرستان خرمشهر واقع در استان خوستان انجام و در طی یک دوره 3 ماهه نزدیک به 100 کیلوگرم میگوی دراز آب شیرین از این سطح بدون هیچگونه تأثیرات منفی بر برنج استحصال شد (خبرنامه شیلات ایران ، 1378) .
در حال حاضر استانهای خوزستان و کرمانشاه یکی از قطبهای مهم تکثیر و پرورش میگوی دراز آب شیرین در ایران می باشد که پست لارو مورد نیاز سایر استانها را نیز تأمین می نماید (جهانشاهی ، 1379). از آن سال به بعد در تعداد دیگری از استانهای کشور از قبیل استان مرکزی و سیستان و بلوچستان اقداماتی نیز در خصوص پرورش این گونه صورت گرفت .
در سال 1380 برای نخستین بار طرح پرورش توأم میگوی دراز آب شیرین و کپورماهیان به صورت آزمایشی و با همکاری شرکت تعاونی 60 خنداب در منطقه دیزآباد از توابع شهرستان اراک اجراء گردید . در این طرح ماهی کپور معمولی از ترکیب کپورماهیان حذف و میگوی دراز آب شیرین جایگزین آن گردید ، در این مرحله 10000 قطعه پست لارو میگوی دراز آب شیرین که از استان خوزستان تهیه شده بود و به همراه 2500 قطعه بچه ماهی فیتوفاگ ، بیگ هد و آمور ذخیره سازی شد . (خبرنامه شیلات ایران ، 1380) .
در همین سال در استان کرمانشاه و در شهرستان قصر شیرین نیز تعداد 95000 قطعه پست لارو و گونه فوق در یکی از مزارع گرمابی آن شهرستان رهاسازی گردید که در سال 1381 این میزان رهاسازی نسبت به سال 80 به 5/2 برابر افزایش یافت (خبرنامه شیلات ایران ، 1380) . از سال 1381 به بعد پرورش آن نیز توسعه یافته و آمار فراوانی از تولید آن در بعضی از استانها بدست آمده است که از آن می توان به تولید 20 ، 24 و 42 میگوی دراز آب شیرین در طی سالهای 82 تا 84 و تکثیر 8/3 میلیون قطعه بچه ماهی دراز آب شیرین و تولید 28 تن از این گونه در سال 1385 اشاره کرد (معاونت آبزی پروری شیلات ایران ، 1386) .
به هر حال با توجه به ارزش اقتصادی میگوی دراز آب شیرین و با توجه به وجود مزارع گرمابی فراوان و مناسب بودن شرایط آب و هوایی اغلب استانهای شمالی و جنوبی کشور برای پرورش این گونه می توان گفت تولید آن در مقایسه با کشورهای دیگر از جمله هند با صادرات 5894 ش در سال 2001 و یا سایر و یا سایر کشورهای دیگر مثل تایلند ، تایوان ، ویتنام ، بنگلادش و آمریکا که در سال 1990 تولید جهانی میگو را به 26700 تن رسانده اند (جهانشاهی ، 1379 ، یزدانی جهرمی ، 1381) ، فعالیت قابل توجهی در ایران صورت نگرفته که بایستی با حمایت مسئولین و شناساندن این گونه به عنوان یک گونه با ارزش اقتصادی به آبزی پروران اقدامات مفیدتری از طرف سازمان شیلات ایران صورت گیرد .


حسن اکبری ، رئیس اداره تکثیر و پرورش شیلات استان مرکزی
عاطفه حیدری ، کارشناس شیلات استان مرکزی

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

پيوندها
  • شیلاتی های دریا دل
  • شیلات
  • کیت اگزوز
  • زنون قوی
  • چراغ لیزری دوچرخه

  • تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان انجمن علمی شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه و آدرس anjomaneshilat.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







ورود اعضا:


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید




آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 7
بازدید دیروز : 6
بازدید هفته : 27
بازدید ماه : 25
بازدید کل : 270130
تعداد مطالب : 106
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1

Google

در اين وبلاگ
در كل اينترنت

<-PollName->

<-PollItems->

.


IranSkin go Up

.

نیت کنید و اشاره فرمایید